Decizia Autorității Europene, în cazul Rise Project

Se apropie verdictul privind amenda de 20 de milioane pe care o risca jurnaliștii de la Rise Project, în urma scandalului Teleorman Leaks.

Autoritățile europene pentru protecția datelor au convenit asupra unei poziții comune privind amenințarea emisa de Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) de a sancționa jurnaliștii de investigație de la Rise Project cu maximul amenzii aplicabile prevazut de GDPR, adică 20.000.000 de euro.

Giovanni Buttarelli, Supervizorul UE pentru protecția datelor, a declarat pentru EUobserver  că o decizie a fost luată la începutul acestei săptămâni, după săptămâni de discuții, aceasta urmând a fi publicată în curând. Acesta a mai declarat ca s-au purtat discuții cu autoritatea de protecție a datelor din România care s-au concluzionat cu o soluție echitabilă.

Ceea ce ne atrage însa atenția este faptul ca avem nevoie de supravegherea forurilor europene pentru a preveni eventuale derapaje, generate în special de ingerința factorului politic, cu toate ca ANSPDCP este prin lege ”autonomă și independentă față de orice altă autoritate a administrației publice” (Legea 102/2005)

Vă reamintim faptul că în toamna anului trecut, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a cerut celor de la Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în urma dezvăluirilor intitulate #TeleormanLeaks, publicate de aceștia pe contul de Facebook.

Informații vizate de autoritate proveneau din interiorul corporației Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziționat fizic și informatic sediul firmei, și care ar fi fost găsite în zona rurală din Teleorman, de către un localnic.

Deși pare un scenariu de film, este realitatea cu care ne confruntam zilnic. Nu ne rămâne decât să așteptăm cu maxim interes decizia Autoritățile europene pentru protecția datelor, decizie extrem de importantă care ar stabili un precedent și care putea schimba din temelii activitatea jurnalistica pe întreg teritoriul UE.

Citește articolul publicat de euobserver.com aici

Urmăriți-ne pe Facebook! Fii  #GDPResponsabil.