Adresele de e-mail reprezinta date cu caracter personal.

Obligatiile angajatorilor în gestionarea adreselor de e-mail ale angajaților.

Adresele de e-mail a căror denumire cuprinde numele, prenumele și locul de muncă al unei persoane (de exemplu, stan.papusa@companie.ro), reprezintă informații ce servesc la identificarea persoanei fizice, respectiv sunt date cu caracter personal, in spiritul legislatiei protectiei datelor si a deciziei civile nr. 34/09.03.2017 a Curții de Apel București.

Cum majoritatea Companiilor pun la dispozitie angajaților adrese de e-mail care au în componență nume.prenume@companie.ro,  este foarte important să cunoaștem că aceste adrese de e-mail reprezintă date cu caracter personal și să cunoaștem obligațiile pe care le au operatorii în respectarea legislației privind protecția datelor. Specialiștii DPO Consulting vă atrag atenția asupra următoarelor obligații:

Obligațiile Companiilor

 Informarea angajaților

Utilizarea adresei de e-mail puse la dispoziție de Companie colaboratorului/angajatului face parte integrantă din  activitatea prestată în favoarea societății. Activitatea unui angajat poate fi verificată de angajator,  și conținutul e-mailurilor poate fi supus analizei angajatorului doar dacă, în momentul cănd este creată  o astfel de adresa , colaboratorul/anagajatul a fost informat și și-a asumat obligația de a nu utiliza în scop personal adresa de email.

Limitarea perioadei de păstrare a adreselor de e-mail

Păstrarea activă a adreselor de email ce permit identificarea unei persoane, pastrarea mesajelor trasnsmise prin intermediul acestor adrese si redirectionarea acestora, dupa incetarea rasporturilor contractuale , reprezinta o incalcare a legislației protecției datelor cu caracter personal .

Actualizarea procedurilor

O analiză și actualizare a peocedurilor companiilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, în ce privește gestionarea adreselor de e-mail ale foștilor angajați ce permit identificarea persoanei.

În acest scop, in completarea politicilor interne am putea include, după caz, precizări cu privire la:

  • condițiile utilizării adreselor de e-mail profesionale, respectiv restricționarea posibilității de a fi utilizate în scop personal,
  • regimul corespondenței rezultate ca urmare a utilizării adresei de e-mail, respectiv interdicția ștergerii conținutului global ori selectiv,
  • modalitatea de preluare a conținutului mesajelor de interes pentru companie la finalizarea colaborării (procedura și termen),
  • termenul maxim în care o astfel de adresa poate fi menținuta
  • obligația de informare a expeditorilor, ulterior încetării raporturilor cu fostul angajat cu privire la încetarea calității de salariat și redirecționarea automată a mesajelor adresate acestuia către o altă persoană din cadrul companiei.

Foarte important! Datele cu caracter personal includ atât informații care aparțin vieții private a unei persoane cât și informațiile referitoare la viața profesională a acesteia. Nerespectarea unor obligații de către Operatori poate atrage contravenții foarte mari.